Kan MKB aanhaken bij herstel bouwsector?

Lachende metselaar

MKB-bedrijven teerden de afgelopen jaren flink in op hun eigen vermogen. Nu de economie aantrekt en de bouw aan het herstellen is, lukt het de sector niet om mee te bewegen c.q. te innoveren. De crisis heeft diepe wonden bij o.a. kleine en middelgrote aannemers geslagen, waardoor negen van de 10 aannemers geen financiële armslag meer hebben om te investeren. De investeringen zijn gezakt naar een historisch dieptepunt, aldus de aannemersfederatie op basis van cijfers van de Monitor MKB Bouw en Infra.

Innovatie een must
Onderzoek wijst uit dat innovatieve ondernemingen gemiddeld twee keer winstgevender zijn dan andere bedrijven. Voor veel bedrijven is dat de grootste drijfveer voor innovatie. Wil je je huidige positie op de markt behouden of verbeteren zul je moeten innoveren. Als de behoefte van de klant verandert moet je op tijd met die wensen rekening houden.

Maar als financiële middelen ontbreken wat doe je dan?
Partners zoeken. Innoveren doe je namelijk niet alleen, maar samen.
Samen naar oplossingen zoeken om noodzakelijke vernieuwingen te realiseren is de sleutel tot succes. Juist door verschillende benaderingswijzen en samenwerkingsvormen met anderen ontstaat er innovatie.

We don’t grow when things are easy; we grow when we face challenges

NEBER, partner in de bouw
Onlangs heb ik kennisgemaakt met NEBER, een initiatief van Zuyd Hogeschool. NEBER is een onafhankelijke, neutrale organisatie. Zij initieert en realiseert projecten in Limburg, samen met het MKB en gemeenten, gericht op toepassing van nieuwe duurzame materialen en energiesystemen in de bouw. Dit doet NEBER door het MKB, de lokale overheden en het onderwijs met elkaar te verbinden.

NEBER heeft een groot relatienetwerk, waardevolle kennis en ervaring op het gebied van financiering (subsidiemogelijkheden) én wet- en regelgeving.

Deze kennis en ervaring zijn beschikbaar voor jou als MKB-er in de bouw- en installatiebranche.

Interesse gewekt?
Ben jij een installateur, stukadoor, dakdekker of een andere bouwspecialist en wil je meer weten wat NEBER voor jou kan betekenen?
Wij werken hard aan de website van NEBER. Binnenkort online!
Maar je kunt nu al vrijblijvend contact opnemen met Elianne Demollin, coördinator van NEBER via elianne.demollin@zuyd.nl

Succes!

Lilian Zeekaf

Meer inspiratie